Treceți la conținutul principal

Jucăriile trecutului. Jucăriile uitate.





            Muţi dintre noi, în copilarie aveam o jucărie preferată, care acum ar fi undeva depozitată în cutii cu lucrurile inutile dar pe care nu le aruncăm. Uitate, se tăvălesc undeva în pod, în subsol sau la balcon. Toate aceste jucării au o valoare emotională enormă. Chiar ieri am deschis cutiile pline cu jucării de a le mele …… m-au copleşit amintirile şi nostalgia, nostalgia copilăriei lipsite de griji.
Păpuşi , maşini, urşi stau acum inutile şi uitate de toţi. De ce? Anume aceste jucării ne aduc aminte că viaţa noastră poate deveni istore. Cu ajurotul lor ne întoarcem în timp la vrema copilariei. Jucăriile te ajuta să desoperi copilul din tine.
          Aveam şi eu un urs de culoare cafenie la care permanent ii cădea un picior şi eram nevoită să-l cos de fiecare dată. Era cusut, era vechi dar era al meu şi era cel mai scump.
De atunci nu a trecut aşa mult timp dar jucăriile au reuşit să evolueze considerabil nemaivorbind de jucăriile anilor 20 – 30. Atunci copii se muţumeau cu o minge de cîrpă şi o  păpuşă de paie, în anii 60 erau înnebuniţi după roboţi şi nave spaţiale representative pentru epoca cosmică, în prezent doar cei de pîna la opt ani mai sunt interesaţi de jucăriile clasice pîna descoperă calculatorul şi devin dependeţi de asta. Incapacitatea aceasta de a gândi a transformat omul contemporan într-un zombi cu o singură nevoie – cea de a sta holbat în faţa computerului 24 de ore din 24.. Şi aşa cum internetul nu ştie ce e cenzura, de la o vârstă destul de fragedă, copiii au acces la tot ceea de ce părinţii încearcă să-i protejeze: informaţii despre sex, alcool, droguri, precum şi diverse posibilităţi de procurare a acestora. Vrem o generaţie sănătoasă, dar ne dedicăm timpul doar unor tehnologii care ne joacă pe degete, holbându-ne iarăşi, în aşteptarea unui nou comentariu, pe ecranul neînsufleţit al computerului.


            Totuşi timpurile în care copiii ieşiau afara, se vedeau zi de zi si se jucau cu totfelu de jucării clasice era cu mult mai bun şi mai sănătos.  Dar ce săi faci jucăriile continuă să evolueze spectaculos pînă în present. De-a lungul timpului au existat jucării emblematice pentru diferitele generaţii. Intotdeauna erau şi jucarii pentru fiecare stadiu de dezvoltare a unui copil. Astfel, din cele mai vechi timpuri, existau jucarii confectionate din cauciuc sau din materiale elastice, care puteau fi utilizate de către copiii mici, fara a exista riscul de a fi ingerate. Cu cat varsta copilului era mai inaintata, cu atat jucariile erau mai complexe. Aceasta tendinţă s-a păstrat bineinţeles şi in zilele noastre.
           Primele jucării au fost construite numai din elemente ce se găseau în natură: din lemn, piatră, lut, iarbă sau chiar din oase. Printre jucăriile descoperite de arheologi se numără fluiere din lut în formă de pasăre. Astăzi, multe jucării sunt făcute din plastic, cauciuc, metal, păpuşile pot vorbi şi chiar pot recunoaşte vocea stăpânului, jocurile pe calculator sunt din ce în ce mai numeroase şi mai complexe. Acum există jucării din ce în ce mai sofisticate, interesante şi care ţintesc spre o dezvoltare cât mai complexă a inteligenţei şi a personalităţii copilului.
      Paradoxal, uneori, jucăriile din lemn sunt mult mai scumpe decât roboţii inteligenţi ai vremurilor noastre.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

три метра над уровнем неба "эмоции и мечты"

  3 часть выйдет  16 марта 2013 года  пока вышла только книга.... коротко о содержимом книги:           Аче узнаёт от сестры Баби что она всю неделю перед свадьбой плачет, что она любит только его, смотрит фото где они вместе. Аче тоже плачет он верит все чуства жывы. В день свадьбы он из под венца крадёт её и они уезжают на берег моря, там они проводят весь день ... они снова вместе смова, теже чуства, но она по нелепой случайности тонет.          Катина встретит парня но не сможет почусвовать любовь, не сможет забыть умершего Поло и покончет с собой сбросивщись с моста в воду в день свадьбы Баби со словми "я не могу без тебя жить".  Аче спасёт только то что Джин беременна. Потом идёт описание похорон Катины и Баби. А в конце истории Аче с маленькой дочкой принесли цветы на могилу Баби, дочка спрашивает:  - Кто это папа?? - Старая знакомая. И они уходят...... И конец.

Vis de iarnă...

  Ninge, ninge, ninge, ca-n poveste   A venit şi la noi iarna............ .Ninge atît de frumos încît nu poţi să te abţii să nu ieşi afară ţi să te plimbi prin zăpada rece si pufoasă.

Suruceni are Miss

“Miss Suruceni” – unul dintre concursurile dedicate promovării frumuseţii feminine   se desfasoara pentru prima data in Suruceni, cu perspectiva de a deveni o traditie. Pentru titlu de Miss Suruceni  în consurs au intrat 10 finaliste curajoase şi frumoase, care au defilat in toata splendoarea. Fetele au dat dovadă de inteligenţă, feminitate şi nu în ultimul rând de atitudinea de luptătoare.   De la evenimnet nu au  lipsit artistii autohtoni care au dat culoare serii. Ionel Istrati si Catalina Rusu au cintat in pauza.  Cele 10 fete cu varste cuprinse intre 15 si 23 de ani s-au pregatit aproape doua luni pentru marele concurs. Au facut sport, repetitii de dans, sesiuni foto si schimbari de look.  Ideea de Miss Suruceni a venit din partea unei domnisoare de doar 19 ani, Cristina Panico a muncit extrem de mult pentru realizarea proiectului propus. Dupa trei ore de concurs a fost aleasa cea mai frumoasa. Natalia Trigub in varsta de 23 de ani, a devenit pr